Arsenal ajunge la Bacău

Continuăm povestea Bacăului în Europa prin prezentarea dublei istorice cu Arsenal Londra, povestire relatată de către unul din protagoniștii acelei duble, Nicolae Vătafu, la inițiativa jurnalistului Dan Sion.

Arsenal a impresionat înca de la sosirea în Bacău. A venit cu bucătar, apă și mâncare. Așa am putut vedea și noi căpșuni în luna martie”, avea să spună, zâmbind, președintele de atunci al lui Dinamo Bacău, Roli Stratulat. Dar ce nu și-au adus englezii? Poate doar smogul, însă nu cred că le-a lipsit. Au găsit ceață din belșug la București”, își amintește același Stratulat. De altfel, ceața le-a jucat și un renghi tunarilor”, ținându-i în loc pe Băneasa”. A fost singura modificare de program. În rest, totul a mers ceas pentru oaspeți. Inclusiv jocul.
Spre deosebire de Arsenal, Dinamo Bacău avea probleme. Jucătorii pregătiți de Valerică Neagu și Costică Rădulescu se descurcau și fără căpșuni în martie, dar nu aveau spor fără două din piesele de bază, Dembroschi și Băluță. Primul era suspendat, al doilea accidentat. Cu ei în teren, altul ar fi fost rezultatul. Puteam scoate un egal, dar nu cred că am fi câștigat. Arsenal era prea puternică”, afirma cu realism Nicolae Vătafu.
Și totuși, chiar și fără Dembo și „Motoreta” Băluță, la pauză a fost 0-0. Furat de entuziasm, antrenorul Valerică Neagu s-a năpustit în vestiar: „Hai, băieți, că e loc! Fiți și voi ceva mai îndrăzneți în atac, că putem câștiga”. Cu umorul și cu limbajul său inconfundabil, regretatul Aristică Ghiță și-a ridicat palmele cât cazmaua: „Ce dracu, bre nea’ Valerică, te uiți la alt meci? Mai bine să ne vedem de lungul nasului! Daca nu băgăm capul la cutie, ne umflă lorzii curul.”
La un sfert de ceas de la reluare, a căzut si golul. Evident, în poarta Bacăului. Charlie George, puștiul teribil despre care galeria Arsenalului cânta „Charlie George/ Superstar/ A băgat spaima-n portar”, iar fanii echipelor adverse răspundeau cu „Charlie George/ Superstar/ Dă din cur, că-i poponar”, a șutat în transversală, oferindu-i, involuntar, un assist de aur lui Sammels. Cu zece minute înainte de final, Kelly a centrat lung, balonul l-a depășit pe Ghiță, iar Radford, jucătorul pe care Dembroschi l-a vazut mai mare decât Pele, a închis tabela: 2-0.
Eșecul a căzut greu. Mai ales activiștilor de partid din jurul echipei. Madocsa Kiss, care fusese învârtit pe toate părțile de aripa scoțiană de 20 de ani, Peter Marinello, a fost băgat în ședință dupa meci: „Bine, tovarășu’, să te dribleze pletosul ăla de fiecare dată? Cum așa?”. Fundașul băcăuan nu s-a pierdut cu firea și a avut o intervenție mult mai eficientă decât pe teren: „Păi ce să-i fac lui Marinello la viteza pe care o are? Când venea spre mine mă transpira, iar când pleca de lângă mine, mă și usca”.
Returul de pe Highbury nu le-a oferit nicio șansă băcăuanilor. Arsenal a marcat de șapte ori, iar Dinamo doar o dată, prin Băluță. Un gol istoric, care nu a fost însă deloc pe placul lui Aristică Ghiță. După meci, portarul oaspeților l-a luat la fugă prin vestiar pe autorul golului: „Te-ai găsit tu, băi cucuvaio să-i enervezi pe lorzi ca să-mi dea ăștia o boabă după alta și să mă facă de rușine”. Într-un colț al vestiarului, Nicolae Vătafu își făcea ghetele cu cremă și zâmbea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.