Auxerre stinge Farul

Începem săptămâna cu o nouă filă din istoria Farului. Astăzi vom vorbi despre ultimul episod european al constănțenilor, stagiunea 2006 a Cupei UEFA Intertoto.

După un parcurs foarte bun atât în Cupă cât și în Liga 1, în sezonul 2004/2005, Farul își continuă forma bună și în stagiunea următoare. În Cupa României Farul izbutește să atingă faza semifinalelor, fiind eliminați de FC Național în dublă manșă (1-0; 1-4), iar în campionat, echipa de malul Mării Negre termină pe 7. Finalul sezonului avea să aducă și vestea cea mare pentru suporterii marinarilor, o nouă participare în sezonul următor al Cupei UEFA Intertoto.

Drumul european al Farului avea să înceapă devreme în acel sezon, pe 18 iunie 2006, cu o deplasare în Macedonia, acasă la FK Pobeda Prilep (locul 4 Prima Ligă Macedoneană). Meciul s-a terminat la egalitate, scor 2-2 (Răzvan Farmache ’30, Liviu Mihai ’59 / Nebojša Stojković ’51, Tancevski ’72)  calificarea urmând să se decidă la Constanța. Returul a fost pregătit foarte bine de tehnicianul sârb al Farului, Momcilo Vukotici, marinarii izbutind să învingă Pobeda cu 2-0, marcatori fiind Tibor Moldovan (’23) și Mihai Guriță (’65).

În turul doi, adversarii marinarilor au fost buglarii de la Lokomotiv Plovdiv (locul 5 Prima Ligă Bulgară). Pe 1 iulie, la Constanța, Farul își adjudecă meciul cu un gol pe final al lui Iulian Apostol. La finalul celor 90 de minute, scorul arătat pe tablea a fost 2-1 (Tibor Moldovan ’20, Iulian Apostol ’88 / Yavor Vandev ’33), marinarii păstrându-și astfel prima șansă la calificarea în faza finală a competiției. Returul s-a jucat la Sofia, pe stadionul Național din Bulgaria, Vasil Levski. Gazdele au început mai bine și în min. 35, Ilami Halimi marchează. La scorul acela, Lokomotiv era cea care mergea mai departe. După pauză, marinarii motivați de o potențială calificare în turul 2 al Cupei UEFA, izbutesc să marcheze prin Decebal Gheară (’55), eliminând astfel formația bulgară din competiție.

În faza finală a competiției, Farul a întâlnit-o pe Auxerre (locul 6 Ligue 1). Echipa franceză lua parte în competiție grație neparticipării formației italiene, Palermo (din cauza scandalului cu meciuri trucate). “Dubla” cu Auxerre a oferit grupării de pe Litoral şansa de a stabili o premieră în istoria Farului, dacă treceau de echipa franceză, constănţenii puteau să ajungă pentru prima oară în istorie în Cupa UEFA.

Turul s-a disputat la Auxerre pe stadionul Abbe-Deschgamps, în fața a 5000 de spectatori. Farul a pierdut din păcate la scor partida, scor 4-1. Marinarii au fost surprinși de începutul în forță al lui Auxerre și au primit două goluri în primele 10 minute (Lionel Mathis ‘7, Luigi Pieroni ‘9). Replica lui Guriță din min. 17 n-a fost decât o amăgire, pentru că Auxerre (cu Daniel Niculae titular la debut, dar schimbat în repriza a doua) a mai punctat de doua ori după pauză (Thomas Kahlenberg ’53, Alain Traoré ’77). În ciuda rezultatului drastic de pe tabelă, jucătorii Farului au fost lăudați în presa străină pentru evoluția bună avută la finalul primei reprize, în special prin evoluțiile lui Iulian Apostol și Armel Disney.

În retur, pe 22 iulie, Momcilo Vukotic a aliniat următoarea formație: Adrian Vlas – Răzvan Farmache, Cristian Șchiopu, Decebal Gheara, Laurențiu Florea – Iulian Apostol (’64 Tibor Moldovan), Florin Lungu (’77 Marius Soare), Vasile Păcuraru (’71 Ionuț Larie), Dinu Todoran, Guriță – Armel Disney. Printre jucătorii francezii prezenți în ambele manșe îi reamintim pe Benoît Cheyrou și Bacary Sagna, fundașul care a făcut carieră la Arsenal și care s-a îndrăgostit de stațiunea Mamaia după vizita în România făcută alături de Auxerre.

Peste 10.000 de fani au venit să încurajeze Farul către o calificare ce părea aproape imposibilă. Echipă franceză a stat la adăpostul rezultatului din tur, Farul putând astfel să își facă jocul și să își creeze ocazii. În min. 47 Dinu Todoran a reușit să marcheze unicul gol al partidei, din penalty. Victoria la limită a rămas astfel doar una de palmares, Auxerre fiind formația ce a mers în turul 2 al Cupei UEFA.

În acel sezon de campionat, în ciuda investițiilor de peste 2 milioane de euro promise de finanțatorul Gheorghe Bosânceanu, după partida cu Auxerre, Farul a stat mai tot sezonul în zona de jos a clasamentului, terminând stagiunea 2006/2007 pe locul 14.

Farul – Auxerre: https://www.youtube.com/watch?v=1A1r9RtBRtA

Surse/foto: http://www.ziua.ro http://www.istoriafotbalului.go.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.