Apogeul și decăderea Oțelului

Imagini pentru otelul galati campioana

În episodul de astăzi vom prezenta o poveste fericită cu final tragic, ultimii ani ai Oțelului. 

Sezonul 2008-2009 aduce din nou probleme pentru Oțelul. Echipa termină pe locul 12 iar clubul ajunsese la începutul anului 2009 într-o situație aproape de faliment.

Următorul sezon aduce schimbări mari la Oțelul. Antrenorul Petre Grigoraș părăsește echipa și apare astfel în scena Dorinel Munteanu. În primul sezon petrecut pe malul Dunării, Oțelul lui Dorinel Munteanu a terminat pe locul 8.

Sezonul 2010-2011 e sezonul în care Oțelul reușește cea mai bună performanță din istorie, câștigarea Ligii I. Finalul campionatului e unul încrâncentat Oțelul reușind să învingă în meci direct contracandidata la titlu, FC Timișoara. La două luni distanță, în visteria clubului mai apare un trofeu, Supercupa României câștigată în fața Stelei.

Numele știute de fiecare suporter oțelar, nume ale jucătorilor și antrenorilor ce au adus titlul la Galați sunt: Branko Grahovac, Cristian Brăneț, Gabriel Abraham – portari, Cornel Râpă, Samoel Cojoc, Cristian Sîrghi, Milan Perendija, Sergiu Costin, Enes Sipovic, Constantin Mișelăricu, Adrian Sălăgeanu, Silviu Ilie, Ionuț Neagu, Gabriel Giurgiu, Ioan Filip, Ciprian Milea, Liviu Antal, Laurențiu Iorga, Laurențiu Petean, John Ibeh, Gabriel Viglianti, Răzvan Ochiroși, Laurențiu Buș, Gabriel Paraschiv, Marius Pena, Csaba Borbely, Bratislav Punosevac și Robert Elek. Antrenor principal: Dorinel Munteanu.

Sezonul 2011-2012 e unul unic în istoria clubului gălățean. Oțelul termină pe locul 6, dar mai important de menționat este participarea în Grupele Ligii Campionilor. Adversarii, nume grele ale fotbalului european, nu le-au dat nicio șansă, însă simplul fapt că Oțelul a fost acolo reprezintă un moment uriaș pentru clubul de la malul Dunării. Adversarii din grupă au fost: Manchester United, Benfica Lisabona și FC Basel. Oțelul nu a reușit nicio victorie, însă a reușit să nu se facă de râs, pierzând de multe ori la limită, dar mai multe despre acel sezon de UEFA Champions League într-un episod viitor.

După două sezoane de vis pentru gălățeni, urmează o nouă perioadă grea pentru club și suporteri. Problemele de la club se traduceau cam așa: Oțelul avea de primit bani pentru participarea în Liga Campionilor, iar acționarii care până atunci nici nu se arătaseră la față doreau acești bani.

În sezonul 2012/2013 Oțelul l-a pierdut ca antrenor pe Dorinel Munteanu, în locul său fiind adus Viorel Tanase. Patron al clubului a devenit Dan Adamescu, adus de Marius Stan, care părăsea și el barca Oțelului, devenid primar al Galațiului, în postul de președinte fiind înlocuit de Narcis Răducan. Viorel Tănase reușește să termine turul în afara zonei retrogradabile, dar este schimbat în pauza de iarnă cu Petre Grigoraș. Până la urmă Oțelul a terminat pe locul 11 cu 43 de puncte. În Cupa României Oțelul ajunge până în semifinale, unde este eliminată de Petrolul, câștigătoarea competiției.

Petre Grigoraș pleacă la finalul sezonul 2013/2014, așa că pentru noul sezon este adus Ionuț Badea. Rezultatele slabe duc la demiterea lui Badea și aducerea lui Ewald Lienen, un antrenor german călit în Bundesliga. Acesta a reușit să termine alături de Oțelul pe locul 10. Din păcate, după acest sezon întreaga echipă s-a destrămat, Ewald Lienen și aproape tot lotul de jucători părăsind Oțelul.

În sezonul 2014/2015 au avut loc schimbări uriașe la Oțelul. Cu patronul arestat, clubul s-a schimbat din temelii. clubului. Schimbările nu au fost însă de bun augur, astfel că după 24 de ani consecutivi petrecuți în prima divizie, Oțelul a retrogradat.

Sezonul următor petrecut în Liga a II-a a fost dureros pentru orice fan gălățean. Echipa a fost nevoită să dispute multe din meciuri cu juniori, terminând ultima în Seria I a Ligii a II-a. Retrogradarea sportivă a fost urmată și de cel mai negru coșmar al oțelarilor, falimentul clubului. La mai puțin de 5 ani de la câștigarea primului titlu de campioană, o altă echipă de tradiție a României avea să dispară subit.

Surse/foto: www.fcotelulgalati.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.