Andreas Brehme: omul care a decis Cupa Mondială Italia ’90

1990 World Cup Final. Rome, Italy. 8th July, 1990. West Germany 1 v Argentina 0. West Germany's Andreas Brehme scores the game's only goal from the penalty spot to win the World Cup. : News Photo
Golul care a decis Cupa Mondială 1990

Articolul de astăzi îl are în prim plan pe Andreas Brehme, omul considerat de Lothar Matthäus drept cel mai bun jucător pe care l-a cunoscut și totodată marcatorul golului care a trimis Cupa Mondială în Germania, în 1990.

Ne aflăm pe Olimpico, la Roma, în minutul 84 al finalei Campionatului Mondial Italia 1990. Toate blițurile sunt îndreptate spre Andreas Brehme, jucător care se pregătea să execute penalty-ul care putea decide învingătoarea. De obicei, pentru vest-germani executa Lothar Matthäus, însă de această dată, într-un moment de maximă tensiune, cel care a făcut un pas în față a fost Andy, jucătorul de bandă stângă din angrenajul lui Beckenbauer. În poarta pumelor se află Sergio Goycochea, devenit celebru după loviturile de la 11 metri apărate în sferturi și semifinale cu Iugoslavia, respectiv Italia. Brehme, jucător care lovea la fel de bine mingea cu ambele picioare, alege să execute cu dreptul, chiar dacă piciorul său de bază era stângul. Argentinianul a ghicit colțul, dar Brehme a trimis perfect și mingea a poposit cuminte în plasă, Germania de Vest devinnd astfel noua campioană mondială.

1990 World Cup Final. Rome, Italy. 8th July, 1990. West Germany 1 v Argentina 0. West Germany's Andreas Brehme talks to Argentina's Diego Maradona. : News Photo
Andreas Brehme și Diego Maradona

Neamțul s-a născut în Hamburg și a debutat la formația locală HSV Barmbek-Uhlenhorst. Din 1980 trece la FC Saarbrucken, acolo unde evoluează un sezon. În 1981 face un pas important în carieră, transferându-se la FC Kaiserslautern. În tricoul ”diavolilor” apare în 154 de partide, marcând 34 de goluri. Anul 1986 îi aduce transferul la colosul din Bavaria, Bayern Munchen. Pe Olympiastadion câștigă primele trofee din carieră, titlul de campion al Germaniei și Supercupa Germaniei în 1987. În același an are parte și de o dezamăgire, finala CCE pierdută în fața celor de la FC Porto.

BT Sport, Football, pic: 27th May 1987, European Cup Final in Vienna, Porto 2 v Bayern Munich 1, Bayern Munich team group, captained by Lothar Matthaus, (front with pennant) : News Photo
Echipa bavarezilor înaintea Finalei CCE 1987

Atras de alura campionatului italian, în 1988 se transferă la Inter Milano, acolo unde avea să trăiască cea mai bună perioadă din cariera sa. Încă din primul sezon câștigă Scudetto, primind și distincția de “cel mai bun jucător al sezonului din Serie A”, ceea ce nu era deloc puțin într-un campionat unde se regăsesc nume precum: Van Basten, Gullit, Maradona, Vialli sau Matthäus. Sub comanda lui Giovanni Trapattoni și alături de colegii din națională, Lothar Mttahus și Jurgen Klinsmann, Brehme își mai trece în palmares o Supercupă a Italiei și o Cupă UEFA. În perioada Inter este cuprinsă și excelenta Cupă Mondială din 1990 pe care acesta o reușește. Pe lângă reușita din finala contra Argentinei, Brehme a contribuit din plin la traseul “panzerelor” către ultimul act. A marcat un gol decisiv în optimi contra Olandei, printr-o execuție superbă cu piciorul drept, ca mai apoi să deschidă scorul în semifinala cu Anglia. Practic, după faza grupelor, elevii lui Beckenbauer marchează 5 goluri, din care 3 poartă semnătura lui Andreas Brehme. În același an, eroul articolului nostru se clasează pe locul 3 în cursa pentru Balonul de Aur, fiind devansat în top de compatriotul său, Lothar Matthaus, și de golgheterul mondialului, Toto Schillaci.

Soccer World Cup Final 1990: Argentina vs. Germany 0-1 : News Photo

Aventura italiană se încheie în 1992, când Andy se mută în Spania, acolo unde joacă timp de un sezon pentru Real Zaragoza. Se întoarce apoi în țara natală, alegând să evolueze pentru echipa care l-a lansat în fotbalul mare, FC Kaiserslautern. Chiar și aflat la final de carieră, Andy pune umărul la câteva performanțe notabile ale vechiului și totodată noului său club. În primul sezon cu Brehme în echipă ”diavolii” se clasează pe locul 2 în Bundesliga, iar în anii ce urmează își trec în palmares un titlu și o cupă a Germaniei. De menționat că la ultimul titlu, Andy nu a contribuit foarte mult, având doar 5 prezențe, însă cu un an înainte a pus din plin umărul la promovarea echipei în prima ligă.

Brehme und Keßler mit der Meisterschale 1998 : News Photo
Andreas Brehme ridicând titlul de campion cu Kaiserslautern

Andreas Brehme este considerat unul din cei mai buni fundași de bandă din generația sa, iar aici facem referire la anii ’80-’90. Fundaș cu reale valențe ofensive, Andy a marcat pentru fiecare club la care a evoluat, precum și în tricoul echipei naționale. A fost un jucător extrem de versatil, având capacitatea de a juca pe orice poziție în bandă, indiferent de parte, stânga sau dreapta. Totodată era un foarte bun executant al fazelor fixe și livra centrări de calitate pentru coechipierii din atac. A rămas în memoria iubitorilor acestui sport datorită felului în care lovea mingea cu ambele picioare. Din acest punct de vedere cea mai potrivită caracterizare îi este făcută de antrenorul de la echipa națională, marele Franz Beckenbauer: “Îl cunosc pe Andy de 20 de ani și încă nu știu dacă este stângaci sau dreptaci.”

Surse: 110.inter.it / Wikipedia / Getty Images

de Alex Perta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.