Dispariția Bacăului din fotbalul mare

Am ajuns din păcate la ultimul episod din mini-seria despre FCM Bacău. Vom povesti aici despre era patronilor care s-a așternut peste FCM Bacău la începutul lui 1992.

Era patronilor începe în 1992 pentru echipa Bacăului, Dumitru Sechelariu, afacerist și primar al urbei cumpărând echipa de fotbal de la Constar S.A., echipa fiind în acel moment condamnată la retrogradare. Pe atunci se numea FC Constar Bacău (1990-1992), Sechelariu avea să redenumească echipa în Fotbal Club Selena Bacău (1992-1996).
FCM Bacău n-a izbutit să evite retrogradarea, dar a produs însă surpriza campionatului, învingând în deplasare pe Dinamo, golul lui Sorin Condurache răpindu-le Câinilor Roșii bucuria unui titlu de campioană. Penitența în Divizia B a durat doi ani. În 1995, FCM Bacău a reintrat în prima ligă. Echipa a mai purtat numele de AS Bacău (1996-1997) și FCM Bacău (1997-2010). Dumitru Sechelariu a fost în spatele a tot ceea ce s-a întâmplat – bun sau rău – în acest răstimp la FCM Bacău. A fost mai întâi o perioadă de relativă creștere, cu locurile 13 – 1996 (în 1996 a fost 5-1 în Ghencea, surpriza all-time a campionatului României) 5 – 1997, 10 – 1998, 5 – 1999, 8 – 2000. A urmat retrogradarea din urma barajului dureros cu Farul, în 2001, și cumpărarea locului de prim eșalon de la Baia-Mare, în aceeași vară. În sezonul 2001/2002 Cătălin Cursaru devenea golgheterul Diviziei A.
Un alt moment frumos din istoria clubului îl reprezintă episodul european din Cupa Uefa Intertoto din sezonul 1998/1999. Atunci moldovenii au dat piept cu formația Ararat Erevan, din Armenia. Din păcate băcăuanii au fost învinși în ambele manșe cu 1-0 și au părăsit repede competiția. Un moment amuzant al acelei duble îl reprezintă dineul oficial la care conducerea moldoveană a luat parte la Erevan. Gheorghe Chivorchian (președinte al clubului la acel moment) relatează: „Pe vremea când eram președinte la FCM Bacău, am jucat în cupele europene, la Erevan, cu Ararat. A fost un episod de tot hazul când am fost la dineul oficial. Cazi din picioare de râs. Eram eu președintele Chivorchian, cu nume armenesc, antrenor era «Armeanul» Florin Halagian și venise cu noi și patronul Dumitru Sechelariu. Cu noi era și Emanuel Terzian, ziaristul, care este tot de sânge armenesc. Așa, acolo, la dineul oficial, ne-am prezentat: Terzian, Chivorchian, Halagian. Când a venit rândul lui Doru Sechelariu, ăsta zice: Sechelarian. Am murit de râs, au râs și gazdele noastre”
În 2006 echipa a retrogradat în Liga a II-a iar în sezonul 2007-08 a fost la un pas de a retrograda în Liga a III-a.
Pentru sezonul 2009-10 echipa și-a propus promovarea în Liga I, dar datorită problemelor financiare și neînțelegerilor între Dumitru Sechelariu și Consiliul Local al municipiului, acesta a fost retrogradat în Liga a III-ala masa verde după două neprezentări.
După excluderea din liga a II-a, Consiliul Local a înscris echipa în sezonul următor în liga a III-a sub numele de SCM Bacău. SCM Bacău a promovat în liga a II-a în 2011, iar în sezonul următor a obținut locul 7.
Înaintea sezonului 2012/2013, situația financiară nu a mai permis clubului să păstreze contractele jucătorilor, care au părăsit echipa (majoritatea plecând la FC Botoșani). În acel moment, echipa urma să fie retrogradată în liga a III-a. Consiliul Local a decis stoparea investițiilor în acest club chiar înaintea începerii sezonului 2013/2014, lucru ce a însemnat moartea clubului fanion al orașului. Fondurile au fost direcționate către CS Mesagerul Bacău, echipă ce avea să primească denumirea de SC Bacău. Acest proiect avea să fie și el îngropat la finalul sezonului 2015/2016, după ce se discuta chiar de o preluare a palmaresului a defunctei FCM Bacău, promovarea în Liga 1 și construirea unui nou stadion.
Din păcate asta a fost povestea fotbalului în Bacău care în prezent mai înseamnă doar Aerostar Bacău (L3/Seria 1), Clubul Sportiv Știința Municipal Bacău (L5) și un stadion de 17500 locuri cu nocturnă lăsat în paragină.

One thought on “Dispariția Bacăului din fotbalul mare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.